SON KARARI KIRŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS ÜYELERİ VERECEK !
“KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZDA DAHİL BEN HİÇBİR MECLİS ÜYEMİZİ BU ESNAFIN HAKKINI İPTAL ETMEK İÇİN O MECLİSTE EL KALDIRACAĞINI SANMIYORUM”.
Sayıştay kararına göre,Ticari Plakaların ve Dolmuş Hatlarının İhalesiz Kullandırılması İdarece geçmiş yıllarda her hangi bir bedel alınmadan ve ihale yapılmadan 258 adet ticari taksi plakası verilmişti.
Cuma günü Sayıştay raporunda sosyal medyada yayınlanan ticari araçların plakaların iptal edildiğini duyurması ile birlikte Kırşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin,esnafın hiçbir şekilde panik yapmaması gerektiğini ve belediye meclis üyelerinin hiçbir zaman esnafın zararına olacak kararların almayacağını bildirerek basın açıklamasında bulundu.
Mehmet Tekin basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi ; Sayıştay raporunda ticari araçların plakalrın iptali esnafımızı paniğe yol açmasın.
Mayıs ayı itibari ile Sayıştay’ın tüm belediyelerde olduğu gibi Kırşehir’de de denetimi gerçekleşti. Burada da ticari araçlar ile ilgili vurgusu vardı ve Kırşehir Belediyesine de bir sorusu vardı ve bu işletmenin nasıl verildiğine dair,verilen cevaba nazaran Sayıştay alınan kararların iptalini istedi.Kırşehir Belediyesi tedbir amaçlı taksi durakların s plakalı ticari araçların izin vermiyordu ve en son Sayıştay’ın kararını beklemekteydi.
BİZLER SOSYAL MEDYA KANUNU İLE ÇALIŞMIYORUZ
Tekin,Biz 562 esnaf ve sanatkârlar kanunu 20918 karayolu trafik kanunu 4925 sayılı karayolu taşıma kanuna göre çalışıyoruz.
Burada esnafımız kesinlikle panik yapmasın bize bu plakaları Sayıştay vermedi ki Sayıştay alsın. Plakaların tahsisini yapan Kırşehir Belediyesidir. Bu olay Cuma günü sosyal medyadan yayınladı ve bizler hala Kırşehir Belediyesi ile bir görüşme yapmadık. Bu durum bütün illerde olmasına rağmen sadece Kırşehir’de iki günde esnafların elinden plakalar alındı ve esnafı işsiz ,güçsüz olarak bırakıldı havası oluşturuldu. Kesinlikle öyle bir durum yok Sayıştay’ın her tuttuğu raporu bildirdiği genelgeyi belediyeler yapmakla hükümlü değildir. Yapacağı konularda var yapmayacağı konularda var.Bizim kanunumuzda der ki belediye kanun ile normal kanun çeliştiği yerde belediye kanunu geçerli der. Mevcut belediyemizde belediye başkanımızda dahil plakalarımızı iptal etme gibi bir niyetleri yok.
“BELEDİYE BAŞKANIMIZDA BU PLAKALAR ESNAFIN HAKLARI OLDUĞUNU BİLİYOR”
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin, Belediye başkanımızda bu plakalar esnafın hakları olduğunu biliyor Bu sebepten dolayı ki iptal söz konusu yok ve akıllarında da öyle bir düşünceleri yok .Ticari plakaların verilmesinde usul ve esaslar var.1553 sayılı bakanlar kurulu kararı var .Burada nasıl verileceğini bildirmiştir.
“KANUNLAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR”
Tekin,2886 sayılı devlet İhale kanuna göre şeffaf ve saydam olacaktır.1553 sayılı kanunda kapalı teklif olacak diyor bu durumda kanunlar birbirine uymuyor.2886 sayılı kanunun 48. Maddesinde bu plakalar satlık 64. Maddeden bakarsak bu plakalar kiralık ,şimdi söylüyorum esnaf kanuna nereden bakacak?
2886 sayılı devlet kanunun 48. Maddesinden mi bakalım 64. Maddesinden mi bakalım?
Bu tür ihalelere çıkan belediyeler kendi o anda neye uygun görürse kendi şartları ile hangisi uyuşuyorsa ona göre ihale yapılıyor.
Bu kanun 2005 yılında değiştiğinde belediyelere şu bildirgeyi uygulamış.İmtiyaz Belediyelere ait.Belediyeler bunu 3 şekilde yapabilir.
1- 67 esaslarına göre satın alma yoluyla
2-Danıştayın görüşünü alarak iç işleri bakanlık kararı ile imtiyazsın devri yoluyla 49 yıllığına yapıp esnafa verebilir.
3-Ruhsat vermek suretiyle bu işi yapabilir
Kırşehir’de ticari araçların ruhsat verme yöntemiyle çalışıyor. Bizim zaten ruhsatlarımız var .Bu kanunları verirken diyor ki kamu yararını yöneteceksiniz diyor. Kamu yararı deyince bundan belli bir ücret alacaksınız talimatı veriliyor. Bizim ise zaten yıllık ödediğimiz ruhsatlarımız var bu yılın bitiminde belediye maliye hizmetler müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Esnafımız bu harçları gerekli bildirim yerlerine yatırıyor. Bu anlamda ciddi bir sorunum yok.
SAYIŞTAY KARARI BİR TEK KIRŞEHİR’DE YOK
Tekin,Sayıştay kararı Kırşehir’e özel değil tüm illerimizde var panik yapmaya gerek yok. Bizler Ahi şehrinde yaşıyoruz ben burada Kırşehir’de işlemin iptali için önce belediye meclis kararı gerekecek .Kırşehir Belediyesi meclise sunacak ve meclis önce bu plakaları iptal ederek sonra tekrar ihaleye çıkacak.Kırşehir Belediye Başkanımızda dahil ben hiçbir meclis üyemizi bu esnafın hakkını iptal etmek için o mecliste el kaldıracağını sanmıyorum. Bu sebepten esnafımız rahat olsun , bu bir süreçtir bu süreci çözmemiz için bizler elimizden geleni yapacağız. Bu iş iki kurumun yapacağı iş. İki kurum bu işin içinden çıkamaz ise bizler o zaman bu işin tartışmasına bakacağız.
Tekin, “esnafımız hiçbir şekilde sıkıntı ve panik yapmasınlar Allah’ın izni ile bizler bu işi çözeceğiz. Emanete sahip çıkmak imanın gereğidir derler, Bizlere bu görevi veren esnafımız emanet bakamı görevimizde en iyi şekilde yapıp sahip çıkacağız. Esnafımızın hiçbir şekilde şüphesi olmasın…”dedi. (ZELİHA KARAYEL)